woensdag 15 februari 2017

Beginnen: onze situatie nu

10 jaar geleden hebben we ons huis gekocht voor 260.000 euro. We hadden nog wat eigen geld en hebben ook al een paar keer extra afgelost. Onze hypotheekschuld is nu 188.000 euro, waarvan ongeveer de helft aflossingsvrij en de andere helft spaarhypotheek. De spaarhypotheek doen we voorlopig niets aan, we gaan eerst al onze aandacht richten op het aflossen van het aflossingsvrije deel. Onze maandlasten (bruto) zijn nu € 817. Die moeten naar beneden.

Onze buffer is 14.000 euro. Daar blijven we verder (hopelijk) vanaf.

We hebben een beleggingsrekening bij ABN Amro. Daar staat nog een klein plukje aandelen op, dat stelt niet zoveel voor. De komende maanden gaan we flink investeren, dit weekend zal ik dat verder uitwerken in een beleggingsplan. We blijven bij ABN Amro met onze beleggingsrekening. De lopende kosten zijn 0,18% per jaar. De transactiekosten zijn wel hoger dan bij de goedkope brokers, maar ik verwacht op termijn slechts 2 of 3 transacties per jaar te doen, dus dat weegt niet erg zwaar mee.

Dit jaar gaan we focussen op lagere maandlasten en we gaan zo snel mogelijk de beleggingsportefeuille opbouwen. Ik ben benieuwd waar we 31 december staan :)4 opmerkingen:

 1. Heb je ook een positieve reden om bij de ABN Amro te blijven? Waarom vind je ABN Amro goed?
  Ik vond het destijds laagdrempelig om bij mijn bank te gaan beleggen. Dat heeft me toen echt geholpen. Misschien had ik er anders nog wel een half of heel jaar tegenaan gehikt. Maar ik merk nu dat het me belemmert in het wisselen van bank. Dat blijkt een extra nadeeltje te zijn (naast de iets hogere kosten).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klinkt misschien raar, maar ik had er al een rekening toen het nog de Algemene Bank Nederland was. In al die jaren ben ik altijd correct behandeld. Voor mij is dat belangrijk.

   Verwijderen
  2. Vind ik niet raar hoor. Een goed gevoel is ook heel belangrijk.

   Verwijderen
 2. Waarom sort je niet extra bij op je spaarhypotheek? Dit levert doorgaans veel meer op dan aflossen op je aflossingsvrije hypotheek. Ik heb er een heel blog over volgeschreven. Zie hier veel info over spaarhypotheken, en hier kan je precies doorrekenen wat het je oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen