zaterdag 18 februari 2017

Ons beleggingsplan

Om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden gaan we in ETF's beleggen. En dan ETF's met een brede spreiding en simpele opbouw. Geen hefbomen, geen synthetische replicatie of uitlenen van onderliggende effecten en dat soort flauwekul. Over 15 jaar willen we hiervan (deels) kunnen leven. Dan wordt ik namelijk 65.

Om een snelle vermogensgroei mogelijk te maken gaan we de eerste 5 jaar volledig in aandelen-ETF's beleggen. Daarna gaan we voor een deel aandelen/ deel obligaties afhankelijk van hoe de omstandigheden zijn. Uiteindelijk willen we dan gedurende de laatste 3-4 jaar nog meer richting obligaties of gewoon cash gaan wegen.

We hangen er nog geen percentages aan, want er kan veel gebeuren in 15 jaar. Maar het principe staat vast.

Wat we in ieder geval willen voorkomen is dat we vlak voor de opnamedatum een extreme koersdaling of beurskrach meemaken en dan nog zwaar in de aandelen zitten. Dat risico hebben we met dit plan deels afgedekt.

Houden jullie hier ook rekening mee?

2 opmerkingen:

  1. Nog niet. We zitten nu nog vol in de opbouwfase, en beleggen al buiten aandelen in de vorm van vermogen in vastgoed (inclusief eigen huis). Beleg ook in wereldwijd gespreide ETF's, daarmee kunnen we de transactiekosten lekker laag houden (en het rendement hopelijk hoog). Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank. Een (hypotheekvrij) eigen huis is natuurlijk de mooiste belegging die je kunt hebben. Daar werken wij ook hard aan.

    BeantwoordenVerwijderen