zondag 12 februari 2017

Ons pensioenplan

Dit weekend zijn we er eens goed voor gaan zitten. We hebben alles op een rijtje gezet en we gaan ervoor! Dit is ons pensioenplan.


 • We houden een buffer aan van €14.000, daarvan kunnen we ruim 6 maanden lang rondkomen.
 • Allebei hebben we een goed pensioen en volledige AOW-rechten. We gaan ervan uit dat we vanaf 69 jaar hiervan gebruik kunnen maken. 
 • We lossen onze hypotheek volledig af in de komende 10 jaar.
 • We gaan beleggen in een of meer ETF's met brede spreiding tegen lage kosten. Het kapitaal wat we hiermee opbouwen gebruiken we om minder betaald werk en meer vrijwilligerswerk te gaan doen. Of helemaal te stoppen met werken voor geld.
 • Als er dingen veranderen (politiek, economie) dan passen we zonodig ons plan aan.


De buffer hebben we al. Alles wat we vanaf nu sparen gaat voor de helft naar hypotheekaflossing en de andere helft beleggen we. Zo kunnen we vrij snel een beleggingsportefeuille opbouwen.
De gedachte hierachter is dat we met de hypotheekaflossing het beleggingsrisico afdekken. Als het helemaal fout gaat met beleggen zijn we in ieder geval wel hypotheekvrij.

Commentaar (ook kritisch) is welkom!

2 opmerkingen:

 1. Dat klinkt als een goed plan, dat van mij lijkt er verdacht veel op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha ja, als je op een eerlijke en realistische manier 'rijk' wilt worden kom je al snel op hetzelfde uit. Volgend weekend gaan we voor ons beleggingsplan zitten, daar zullen ook geen grote verassingen in zitten verwacht ik.

  BeantwoordenVerwijderen