donderdag 9 februari 2017

Pensioen

Volgend jaar wordt ik 50 en dat is toch de leeftijd waarop je gaat nadenken over met pensioen gaan.
Om mij heen heb ik de afgelopen jaren collega's zien vertrekken met 60 - 62 jaar, maar dat zit er niet meer in.
Een blik op de website van de rijksoverheid leerde mij dat mijn pensioenleeftijd waarschijnlijk 69 jaar wordt.
Ik dacht het niet! Dat kan de overheid wel willen, maar ik wil straks echt niet als bejaarde man nog 's ochtends door de regen naar mijn werk fietsen.
Toen ben ik gaan uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om eerder te stoppen, ik had weleens gehoord van lijfrentes en pensioenverzekeringen enzo, maar wat blijkt: alle mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan zijn afgeschaft.
Blijft over: beleggen of gewoon ouderwets sparen. Passief (index)beleggen wordt door veel mensen aangeraden. Iemand ideeën hierover?

2 opmerkingen:

 1. Beleggen is een goed plan (zeker in deze tijd), maar realiseer je dat er risico's aan zitten. Het rendement kan tegenvallen, je kunt verliezen en zelfs je hele inleg kwijtraken. De kans op het laatste is misschien niet zo groot, maar wel goed om je te realiseren.

  Als je op je 65e met pensioen wil heb je een periode van iets meer dan 15 jaar als ik het goed begrijp, en dat is een heel aardige periode voor beleggen (>20 jaar zou ideaal zijn). Maar, voor een groot deel van wat je gaat sparen/beleggen zal de periode korter zijn omdat je het geld nu nog niet hebt, maar elke maand zal inleggen. (Toch?)

  Als je een savingsrate van 55% vol kan houden zou je na 15 jaar net genoeg bij elkaar gespaard (en verdiend met beleggen) kunnen hebben om zorgeloos met pensioen te kunnen gaan. Dan zou je niets nodig hebben van de overheid en je pensioenfonds.
  (Geen absolute zekerheid he.)

  Ik beleg zelf bij Meesman vanwege de lage kosten, en bij de Rabobank omdat ik daar ooit begonnen ben. Ik ben over allebei tevreden qua resultaten, maar als ik opnieuw zou moeten beginnen zou ik niet meer voor de bank kiezen ivm de hoge kosten.

  Ik ben absoluut geen specialist of adviseur, eerder een beginnende liefhebber.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je uitgebreide reactie. Ik heb al wel wat spaargeld tot mijn beschikking en ga dit weekend eens samen met mijn partner aan de keukentafel zitten om een plan uit te werken. Vooral de keuze tussen rendement en risico lijkt me een lastige, maar daar heb ik wel ideeën over, dus wordt vervolgd ;)

  BeantwoordenVerwijderen