vrijdag 3 maart 2017

Goedkoper gaan wonen

Net als de meeste mensen zijn wij in de loop der jaren steeds groter gaan wonen. Je kent het wel: je woont in een leuk huis, maar toch zit je regelmatig op Funda te kijken naar dat nog leukere huis. Met een grotere tuin of meer authentieke details. Dat leukere huis is eigenlijk altijd duurder dan het huis waar je nu woont, maar onbewust zit je toch te rekenen of je het zou kunnen betalen.

Wij wonen nu in een groot huis met 3 verdiepingen en een garage. Dat is fijn, ik hou van klussen en heb lekker de ruimte, de kinderen wonen nog thuis en in de zomer kunnen we heerlijk in de tuin zitten. We wonen echt naar ons zin.

Toch betrap ik mezelf er de laatste tijd regelmatig op dat ik weer op Funda zit te kijken. Niet meer omhoog, maar omlaag. Ik kijk naar goedkopere woningen en denk aan hoeveel geld er vrijkomt als we goedkoper gaan wonen. Financiële onafhankelijkheid komt dan ineens veel dichterbij.

De kinderen zijn nu 18 en 16, de oudste is bijna klaar met haar opleiding. Voor ons wordt goedkoper wonen een serieuze optie.


11 opmerkingen:

 1. Een intrigerende gedachte! Kleiner en goedkoper wonen biedt meer persoonlijke vrijheid denk ik. Wij wonen in de helft van een woonboerderij en hebben niet superveel ruimte. Ik verwacht hier wel oud te worden.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me goed voorstellen dat je niet meer wilt verhuizen als je eenmaal in een woonboerderij woont.

   Verwijderen
 2. Goedkoper wonen was altijd al een uitgangspunt voor ons. Niet het maximale willen. Het wel mooi vinden, maar de vrijheid van lage maandlasten belangrijker vinden dan een tuin of een groter/luxer/ander huis. Ik kijk wel op funda, maar nooit naar duurder en vaak ook kleiner. Maar ik zit nog goed en bijna afgelost, dat geeft ruimte in een andere vorm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat bedoel ik. Lage maandlasten zijn een belangrijke stap op weg naar FO.

   Verwijderen
 3. Vergeleken met zo'n vier geleden woon ik spot goedkoop nu. Ik woon in een flat op 2 hoog in een achterstandswijk. Mijn erfpacht is laag maar dat zal als het aan de gemeente ligt nogal drastisch veranderen. Gelukkig is mijn woning bijna afbetaald, ik zal niet snel goedkoper kunnen wonen denk ik, maar misschien wel als ik naar iets kleiner verhuis. Ik wil zeker niet duurder, want ik ben super gemotiveerd om financieel vrij te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi dat je al zo goedkoop woont, maar is dat niet vervelend in een achterstandswijk wonen of valt dat wel mee?

   Verwijderen
  2. Het valt mee, hopelijk zoals ook andere wijken in Amsterdam veranderd deze wijk in de toekomst ook. Ik denk over een jaar of 5 zal het er anders uitzien.

   Verwijderen
 4. Wij geven onszelf nog 10 jaar in dit huis, een keuterboerderij met 2500 m2 grond, waarop een kapschuur, een kasje, een stuk of wat terrassen, fruitbomen en bessenstruiken, 2 moestuinen en 2 kerkuilen in de uilenkast!!!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, wij wonen in een huis van ongeveer 280m2 bewoonbare opp, maar een stuk van het huis verhuren we en dat betaalt onze hypotheek af en nog een stukje extra. Dus in ons geval zou kleiner wonen niet goedkoper zijn. Toch dromen ook wij wel eens van een huis met weinig onderhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je huurinkomsten uit je huis hebt is dat helemaal een goede situatie. Ons huis is daar helaas niet zo geschikt voor, dan zouden we eerst flink moeten verbouwen.

  BeantwoordenVerwijderen