dinsdag 14 april 2020

Strategie tijdens deze crisis

Al geruime tijd heb ik niet gepost op deze blog, maar we hebben zeker niet stilgezeten op financieel gebied. Het afgelopen jaar hebben we vooral veel extra afgelost op de hypotheek. Zeker in de 2e helft van 2019, met de hoge waarderingen op de aandelenmarkten leek dit voor ons op dat moment de beste strategie en hebben we maximaal afgelost. Hierdoor zijn onze maandlasten omlaag gegaan en houden we aan het eind van de maand meer geld over.

Nu is de situatie echter veranderd. De prijzen van aandelen zijn gedaald. Ik vind ze nog steeds iets te duur, gezien de omstandigheden. Maar de extreme hoeveelheid geld die momenteel door de Fed en de ECB in de economie wordt gepompt vormt een vangnet onder de koersen.

Daarnaast is er op dit moment geen alternatief voor aandelen. Zeker niet in Nederland, met de oververhitte woningmarkt. Probeer maar eens een leuk, betaalbaar pand voor de verhuur te vinden. Sparen? Geen optie. Obligaties? Geen optie.

Voor de rest van dit jaar hebben wij op basis van deze omstandigheden ervoor gekozen de extra hypotheekaflossingen stop te zetten. In plaats daarvan investeren we in de aandelenmarkt. We gaan niet proberen de markt te timen, maar we doen dat gespreid. We doen iedere 2 weken een aankoop.

Omdat de totale markt wat goedkoper is dan vorig jaar, kiezen we ervoor om nu geen individuele aandelen te kopen. In plaats daarvan kiezen we voor ETF's. We spreiden tussen 2 Vanguard ETF's met lage kosten: VUSA (S&P 500) en VEUR (grootste Europese bedrijven).

Ik wens alle lezers een goede gezondheid toe!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten