woensdag 29 april 2020

Volhouden op weg naar financiële onafhankelijkheid

Je hebt een budget opgesteld en je geeft iedere maand minder uit dan er binnenkomt. Ook heb je een beleggingsplan: je investeert iedere maand, direct nadat je salaris binnen is, een vast bedrag in een ETF. Je bent op weg naar financiële onafhankelijkheid.

Of toch niet?

Natuurlijk werkt de methode zoals beschreven, meerdere personen hebben op deze manier genoeg kapitaal bij elkaar vergaard om niet meer te hoeven werken in een baan die ze eigenlijk niet willen.

Maar je moet het wel volhouden. Eén maand zuinig leven en je geld investeren geeft je een leuk zakcentje. Een jaar op deze manier doorgaan en je hebt waarschijnlijk een mooie spaarpot. Maar niet genoeg om financieel onafhankelijk te zijn. Dat doel bereik je pas na vele jaren.

Het is essentieel om gemotiveerd te blijven en een lange termijnvisie te hebben. De zuinige levenswijze kost in het begin misschien wat moeite, maar als je het volhoudt wordt het vanzelf een gewoonte. Je komt dan op het punt dat je verbaasd terugdenkt aan de tijd waarin je ging shoppen uit verveling. Of luxe hebbedingetjes kocht, gewoon omdat je ze wilde hebben.

Als je dat punt eenmaal hebt bereikt wordt het een stuk makkelijker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten