dinsdag 21 april 2020

Sparen, eind van de maand of...?

De meeste mensen sparen op dezelfde manier: het salaris komt binnen, je hebt een maand lang allerlei uitgaven en wat er over blijft aan het einde van de maand gaat naar de spaarrekening.

Het probleem is dat je op deze manier vaak toch meer uitgeeft dan je zou willen, omdat je op je betaalrekening een mooi, positief saldo ziet. 'Oh dit -overbodige gadget- kan ik nog wel kopen, er staat nog zoveel op de rekening'. Herkenbaar? Voor mij wel.

Toen we eenmaal serieus aan de slag zijn gegaan met onze financiën hebben we als eerste een maandbudget opgesteld. In dit budget zagen we dat we elke maand een bedrag over hadden. Wat we vervolgens deden was, zodra het salaris binnenkwam, direct het overtollige bedrag overmaken naar een spaarrekening. Op deze manier hebben we onszelf gedwongen om binnen het budget te blijven.

Sindsdien voegen we het bedrag dat we besparen met iedere aflossing op de hypotheek direct toe aan het maandelijkse spaarbedrag. Zo komen we niet in de verleiding om leuke dingen te gaan doen met deze besparing. We maken op deze manier maximaal gebruik van het sneeuwbaleffect.

Wil jij ook meer sparen dan je nu doet? Probeer het eens: maak een maandbudget en zet het bedrag dat je wilt sparen direct aan het begin van de maand apart. Grote kans dat je dan meer kunt sparen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten